If accepted into an ARD program, is this considered a conviction of any kind?

3 views 2 answers
If accepted into an ARD program, is this considered a conviction of any kind?

Attorney Answers

2
Justin Mcshane ·
Justin James McShane 4.9705882352941 stars 34 reviews Rating: 10 DUI / DWI Attorney in Harrisburg, PA Reveal number tel: (717) 727-1284 Private message Call Message Profile Posted on Mar 31, 2009 Per 75 PS 3804 and 3806, acceptance into ARD for a DUI counts as a "conviction" for sentencing purposes and for possible enhancement if there is a subsequent DUI within 10 years. An order to expunge does not remove the ARD disposition from your certified driving record. More 1 found this answer helpful found this helpful | 0 lawyers agree | Voted as Most Helpful Undo Vote Helpful Undo Unhelpful Undo 0 comments
0 upvotes
William Harrington ·
William Paul Harrington Jr. Not yet reviewed Rating: 6.6 Chapter 7 Bankruptcy Attorney in Coatesville, PA Reveal number tel: (484) 459-5075 Private message Call Message Profile Posted on Mar 17, 2009 No. The ARD program is designed to provide first-time offenders an opportunity to avoid having a conviction on their record. Typically (and this varies by jurisdiction) the ARD program will involve any or all of the following: A period of license suspension (usually between 30 and 60 days), mandatory attendance at a safe-driving program, payment of costs and fees associated with the program, and a probabtion period (usually around 6 months). Once the probation period is over, and if all of the other ARD requirements are met, the driver (or their attorney) can file a Motion for Expungement. This clears the driver's record, and no conviction will appear. More 0 found this answer helpful found this helpful | 0 lawyers agree Undo Vote Helpful Undo Unhelpful Undo 0 comments
0 upvotes